Sluitingsritueel

Sluitingsritueel

Conceptie, zwangerschap, baren en moeder worden, vraagt een open staat van zijn. Je staat open om je kind te ontvangen, je moederschoot opent zich en koestert je groeiende baby, ook de geboorte vraagt dat je je helemaal overgeeft aan het openingsproces. Zodra de baby in je armen ligt, open je je voor zijn/ haar noden, je stemt je af, je ontvangt zijn/ haar signalen en gaat er op in. Je hele beleving verandert. Hoe grondig wordt er aan de grondvesten van je vroeger leven geschud. Voor de ene heerlijk, voor de andere heftig. Hoe dan ook wordt er van je gevraagd om je te openen voor een andere dimensie van je bestaan.

Vrij snel al komt de baarmoeder terug tot haar oorspronkelijke vorm en kracht. Dat is een soort fysiek eindpunt van het hele zwangerschap- geboorte- kraamverhaal. Maar of je je daarom klaar voelt om ‘terug in je normaal leven te stappen’- dat is een andere zaak. Zowel je lichaam als je gevoelens- en gedachtewereld kunnen niet zomaar die switch maken. Sommige mama’s moeten terug beginnen werken nog vooraleer ze zich daar klaar voor voelen. Anderen blijven maandenlang in die mama-baby-cocon, een beetje afgescheiden van de buitenwereld. Misschien heb je het gevoel dat je in die energetische beweging van het openstaan bent blijven hangen. Om te kunnen ingaan op de behoeftes van je baby, lijken je eigen grenzen vervaagd.  Alles draait rond de baby, je hebt  zoveel van jezelf gegeven dat je je afvraagt wat er van je vroegere ik overblijft.

Heb je problemen meegemaakt tijdens de zwangerschap of bevalling, of er is iets (gebeurd) met je baby, hoe kan je dan de draad van je leven zomaar terug opnemen?

Closing the bones

In Mexico vonden ze een manier om de mama te helpen bij het sluitingsproces na de geboorte: het Rebozzo ritueel. Het vindt plaats 40 dagen na de geboorte en heeft als doel om na een lange periode van ‘open staan’ weer helemaal bij jezelf te komen als moeder, als vrouw.

Het sluitingsritueel is geïnspireerd door het traditioneel Mexicaans ritueel en wordt aangepast aan jouw noden. Het vindt ten vroegste plaats 40 dagen na de geboorte maar kan tot jaren erna uitgevoerd worden. Tijdens dit ritueel wordt je een halve dag lang ondergedompeld in een diepe ontspanning. Onopgeloste vragen,  dieper liggende emoties of twijfels kunnen opborrelen en geuit worden en er kan een stapje gezet worden in de richting van helen- weer heel worden.  Het ritueel is een sterk lichamelijke ervaring met als ingrediënten massage, een heet kruidenbad, opwarming en het afsluiten met doeken.  Het laat toe je eigen lichaam weer te voelen. Vergelijkbaar met het inbakeren van de baby, ervaar je  het rustgevend effect van strak aangespannen doeken rond je lichaam. Via de lichamelijke ervaring kom je ook mentaal, emotioneel en spiritueel dichter bij jezelf. Het kan bijdragen tot het hervinden van je identiteit. Na zulk ritueel zal je makkelijker kunnen overstappen van deze prille moederfase naar ‘het leven daarbuiten’. Een hoofdstuk wordt afgesloten, je kan de volgende stap zetten in je leven.

Of wens je het ritueel te beleven als een eerbetoon aan je moeder- en vrouw zijn, een geschenk aan jezelf of pure verwennerij? Wat een heerlijke geboortecadeau tip…

Andere toepassingen?

– iedere situatie waarbij je jezelf verloren bent
– wanneer je voelt dat je teveel open staat, je grenzen met de buitenwereld moeilijk kan voelen
– wanneer je een bladzijde van je leven wil omslaan en je weet niet hoe

Begeleiding: Nina Benedicte en een tweede persoon
Prijs: 350 € indien wij met twee komen
250 € als een familielid/ kennis assisteert
Locatie: In je eigen huis of op verplaatsing
Afspraak: 0474/ 20 52 70 of ninabenedicte@diadamo.be